Fabútorok ápolása, tisztítása

Ha fénytelen és foltos a fabútor, először kend át a foltok helyét egy fél citrommal, majd töröld át olívaolajba mártott puha ronggyal! (Fontos, hogy a rongy puha legyen.). Tölgy és mahagóni esetében a citrom helyett meleg sört használj. Konklúzió: kiadós sörözést követően érdemes fabútort pucolni. :)

Fényezéshez keverj a bútornak koktélt: víz + citromlé + fekete tea + ecet egyenlő arányban; ebbe mártsd rongyod, s töröld át vele a bútort. Meghálálja majd. :)

Cigarettafüst semlegesítése fűtési szezonban

Áporodott cigarettafüst van a lakásban? Tegyél a radiátorra citrom- vagy narancshéjat! Mellé forralj fel egy tál vizet pár szem szegfűszeggel és 1-2 rúd fahéjjal. A lakás többi részébe helyezz ecetbe mártott száraz kenyeret! Fűtési szezonban szárazabb a levegő, ezek a módszerek hatékonyabbak lesznek, mint egyébként.

Cigarettafüst eltávolítása kárpitból és szövetkabátból

Akár egy füstös kocsmában melegedtél, akár a vendégek füstölték tele a lakásod, sajnos a bútorkárpit és a szövetkabát hálásan beszív minden füstöt. Szórd be a kárpitot szódabikarbónával, hagyd rajta éjszakára, reggel porszívózd ki. A kabátot szórd be, hagyd rajta éjjel, reggel pedig keféld ki egy puha szőrű ruhakefével.

Cigarettafüstös szoba illatosítása

Végy egy nagy lábost, tegyél bele egy fél citromot, pár szem szegfűszeget és egy-két rúd fahéjat! Már a konyhában érezni fogod: a cigarettafüst helyébe kellemes illat költözik. Bármelyik füstös helyiségben alkalmazható.

Cigarettafüst eltávolítása szobából

Elmentek a vendégek, és vágni lehet a füstöt? Miután kereszthuzattal kiszellőztetted a nagyját, zárd be az ablakot, és tedd a következőt: forralj vizet, és önts bele 1 pohár ecetet. Egy alacsonyabb lavórba öntsd, hogy minél több vízfelület érintkezzen a levegővel. (Vigyázz, le ne forrázd magad!) A szobába téve meglátod, semlegesíteni fogja a füstöt.

Cigarettafüst eltávolítása ruhából

Füstös krimóból jössz, és megőrjít a füstös ruhád? Engedj forró vizet a kádba (10-20 cm magasan), önts bele egy pohár 20%-os ecetet. Akaszd a ruháidat a kád fölé, majd hagyd hatni a gőzfürdőt.

Hűtőszekrény szagtalanítása

Ha kellemetlen szagok terjengenek a hűtőben, bugyolálj be gézbe egy kis faszenet, és lógasd fel egy félreeső helyen. A szén kiválóan szagtalanít. Tehetsz még be szódabikarbónát, és ajánlatos a hűtő minél gyakoribb átmosása ecetes vagy szódabikarbónás vízzel. A legfontosabb viszont: ha orrfacsaró bűzt érzel, járj utána, mit kellene már nagyon régen kidobni a hűtőből... :(

A legtöbb citromlé kinyerése

A legtöbb citromlé kinyerése már a piacon elkezdődik: minél vékonyabb héjú citromokat válogass. Mosd le meleg vízzel, tedd az asztalra, és görgesd át párszor a tenyereddel, hogy megpuhuljon. Ha nincs kéznél citromfacsaró, egy evőkanál is megteszi. A citrom héját érdemes lereszelni, sütemények ízesítésére kiváló (szoktam palacsintába is tenni).

Hajkefék tisztítása

A hajkefét áztasd be éjszakára egy pohár meleg szódabikarbónás vízbe (2-3 evőkanállal rakj bele), majd reggel egy laza fésűvel távolítsd el a beragadt hajat és egyebeket. Nem túl felemelő dolog, de fertőtlenít, semlegesíti a szagokat, és nem utolsósorban lesz egy új keféd is. :)

Izzadtságfolt eltávolítása

Tedd be az izzadtságfoltos ruhát a gépbe, és dobd a mosógép dobjába 1-2 szem aszpirint! Ha biztosra akarsz menni, tegyél a dobba 1 dl ecetet is!

Büdös edények szagtalanítása

Halszagú, hagymaszagú az edény, hiába mosod? Az alábbi módszerekkel garantáltan semlegesíthető az elviselhetetlen szag:
Dörzsöld be fél citrommal!
Ha még mindig érzed a szagot, dörzsöld át szódabikarbónával!
Mosd át forró ecetes vízben!

Beszürkült fehérneműk fehérítése

Ha az egykor hófehér zokniknak, bugyiknak egyenszürke színük van, gyűjtsd össze őket, és tedd be külön mosóprogramba. A mosószer mellé tegyél 5 evőkanál szódabikarbónát vagy sütőport. Csodát fog tenni. :)

Kemény törölköző puhítása

Durva, kemény a törölköző, ha mosás után használod? A frottír szinte smirgliként tud viselkedni, ha nem vigyázunk rá.
Vedd elő megkeményedett törölközőidet, és áztasd be langyos ecetes-öblítős vízbe (ne legyen túl meleg). Fontos, hogy a szálak újra "életre keljenek". Lassan szárítsd, inkább huzatos, mint meleg helyen. Meg fog puhulni, meglátod. :)

Duguláselhárítás természetesen

Eldugult a lefolyó? Rühelled a sok szúrós szagú - és főleg mérgező - vegyszert? Van egy tuti receptem.


Önts a lefolyóba 1 pohár sót (2 dl-es pohárra gondolok), 1 pohár 20%-os ecetet és 5 evőkanál szódabikarbónát!

Várj pár percet!
Végül forralj fel 5 liter vizet, és azzal is kínáld meg a lefolyót!

Kisebb dugulások esetében lehet, hogy a sima forró víz is elég.

A friss tojás ismérvei

A friss tojás vízbe téve lesüllyed az edény aljára. Ha feljön a víz színére, már nem friss, mert a tojásban levő légbuborék idővel növekszik, a friss tojásnál még egész kicsi.
A friss tojás sárgája feltörés után szép domború... ha lapos, akkor sajnos átvertek a piacon.

Gyógyító ecet

Sokat írtam már az ecetről, de még mindig nincs vége: az ecet gyógyhatású is. Jótékonyan hat az emésztésre, légúti megbetegedésre. Kiváló hurutoldó és fertőtlenítő (a méz + ecet kombó segíthet túlélni a megfázást is). Fogyókúrázók, diétázók kezdjék a napot egy pohár langyos almaecetes vízzel.
Az ecetben sok kálium, vas és magnézium van, ezek nyugtatólag hatnak szervezetedre. Álmatlanság ellen ugyancsak segíthet az almaecetes víz. Lábgomba ellen is kiváló, de nem ismétlem magam - katt ide.

Méh- és darázscsípés ellen

  • Ha megcsípett egy vadállat, először gyorsan nyomd ki a fullánkot egy éles szélű tárggyal (lehetőleg ne késsel, mert kárt tehetsz magadban. Inkább legyen pénzérme.).
  • A csípés helyére tegyél jeget!
  • Ha kirándulás közben ért a baj, és nincs semmi a kezedben, egy mentolos rágógumi is csodákat tesz (a mentolos dolgok hűsítenek).
  • Mártsd vízbe a mutatóujjad, tedd cukorba, szorítsd a csípésre!
  • Törj össze két aszpirint, kis vízzel pépesítve, a bőrre kenve jót tesz a gyulladt bőrfelületnek. VIGYÁZZ: ha allergiás vagy az aszpirinra, inkább olvass tovább...
  • Ha méh csípett meg, lúgos cuccal semlegesítsd: keverj össze szódabikarbónát kis vízzel, és tedd a csípésre!
  • Ha darázs volt, akkor savas kémhatás kell a semlegesítésére: só vagy ecet.
  • A csípésre jó a félbevágott vöröshagyma, fokhagyma: tudom, büdösek, de olyan enzimeket tartalmaznak, amelyek lebontják a gyulladást okozó vegyületeket. Bármi is van a kezed ügyében a fentiek közül, enyhíteni fognak a szenvedéseden, mert nyugtatják a gyulladt területet és/vagy semlegesítik a csípés mérgének kémhatását. Fel a fejjel!
VIGYÁZZ! Ha az alábbi tünetekből a csípést követő pár percben egyszerre többet észlelsz magadon, AZONNAL hívj orvosi segítséget, mert ezek az anafilaxiás sokk tünetei lehetnek:
  • Hányinger, hányás
  • Nehéz légzés
  • Vérnyomásesés, szívritmuszavar
  • Vörös, könnyező szemek, orrfolyás
  • Gyomorgörcs, remegés
  • Szédülés, idegesség
  • Viszkető csalánfoltok, kipirult arc, nagyobb piros terület a testen
  • A nyelv, az ajkak és a torok zsibbadása, duzzanata. (Ez különösen veszélyes, mert fulladást okozhat.)

Szúnyogcsípés ellen

Viszket, mint az őrület?
Kend be levendulaolajjal!
Tegyél rá egy szelet uborkát!
Tegyél rá paradicsomot!

Tegyél rá jeget!
Főzz jó erős teát (fele kamilla, fele borsmenta), borogasd vele! A mentol nyugtató hatású.
A dezodorok is hűsítőek lehetnek, ha más épp nincs kéznél.
A szúnyog mérge lúgos kémhatású, ezért savas cuccokkal kezeld: pl. ecet.

Szúnyoginvázió ellen

Gondoltad volna, hogy a muskátlis ablak egyben szúnyog elleni fegyver is? A növény intenzív szagát nemigen szeretik, így ha elég sűrűn telepakolod az ablakot muskátlival, egy okkal kevesebb, hogy bemenjenek a vérszívók.
Ha már megtörtént a baj, természetes bőrnyugtatószer a levendulaolaj, melyet nagyobb drogériákban beszerezhetsz.

Vizes bőr szárítása

Ha bőrkabátostul, illetve -cipőstül szó szerint bőrig áztál, semmiképpen ne szárítsd őket fűtőtesthez közel, mert iszonyatosan megmerevednek. A cipőt kisámfázva vagy újságpapírral tömve szárítsd, nehogy kimenjen a formájából. Száradás után cipőkrémmel ápold.

Zselatin

A zselatint sosem szabad felforralni! (Sok bosszúságtól kíméltem volna meg magam, ha rá is írják a zacskóra... :) ) Mindig hideg vízben keverd össze, és lassan melegítsd. Ha azt akarod, hogy gyorsan megdermedjen, csak a felmelegítés után tegyél rá cukrot! Ha viszont folyósabbra szeretnéd (pl. dzsem), pici sót tegyél bele.

Kakukkfű

  • A szemfülesebbek tavasztól őszig szedhetnek a réteken kakukkfüvet (az utcánkban is megterem az egyik elhagyatott ház előtt), előrelátóbbak otthonra is telepíthetnek egy-két tövet. Virágzáskor több méteres körzetben illatozik, összetéveszthetetlenül. Érdemes virágját és levelét egyaránt szedni, mert mindkettő ízletes. Pár nap szárítás után morzsold le a száráról, mert azt nem túl jó dolog megenni.

  • Majorannával, babérlevéllel, rozmaringgal párosítható, pikáns ételek, levesek elmaradhatatlan fűszere.

  • Kiemeli az ételek ízét, de csak mértékkel alkalmazd, mert túladagolva megkeserítheti az összhatást. Ugyancsak ezért érdemes a sütés utolsó harmadában fűszerezni vele az ételt.

  • Emésztéskönnyítő hatása miatt a nehezen emészthető ételek fűszerezésével két legyet üthetsz egy csapásra. :)
  • Jégkocka készítése - tippek és trükkök


  • Ha forralt vizet teszel a jégkockatartóba, szép átlátszó, üveges lesz a jég.




  • Ha fagyasztás előtt a vízbe néhány csepp citrom-, narancs-, vagy egyéb gyümölcslevet teszel, nemcsak szép színű, de finomabb ízű jégkockád lesz.




  • A sárgadinnye feldarabolva és fagyasztva kiváló jégkockává válhat, koktélokba isteni. :)




  • A jégtartó nem fagy bele a mélyhűtőbe, ha háztartási fóliát teszel alá, és vigyázol, hogy ne csuromvizesen kerüljön a fagyasztóba.




  • Ha meleg vizet csurgatsz a jégkockatartóra, könnyebben kiszedheted belőle a kockákat.




  • Ha szilikonos jégkockatartót veszel, sokkal könnyebben megfagy a kocka, és könnyebb is kiszedni.




  • Légy kreatív, vedd észre, mi mindenből lehet jégkocka! Műanyag tojástartó, szilikonos sütőforma, egész apró műanyag poharak, csak a fantáziád szabhat határt. Vigyázz, üvegedényt sose használj!!!



  • Levendula

    Erős illata és lila virágzata miatt összetéveszthetetlen. Elvadult réteken, de akár még a kertedben is megtalálhatod két fűnyírás között.
    Érdemes bimbózó állapotban szedni, mert akkor van benne a legtöbb illóolaj. Kösd csokorba, varrj gézből zacskót, tedd bele, és akaszd a szekrénybe. Molyok ellen, illatosítónak, de még fűszernek, teának is jó (emésztéssegítő, tisztító hatása van).

    Légypiszok eltávolítása

    Saját tapasztalatom szerint a légypiszok nem szereti a folyékony súrolószert, és fordítva. Pillanatok alatt lejön tőle.

    Ablakkeret tisztítása

    A mázolt ablakkeretet a következőképpen tisztítsd: 1 liter vízhez adj 2 dl denaturált szeszt, mártsd bele a rongyot, és töröld tisztára. Vigyázz, nehogy durva anyagokat használj, mert szép lassan lejön a mázolt festék...

    Bútor nyomának eltüntetése szőnyegről

    Ha a bútor lába nyomot hagyott a szőnyegen, tegyünk egy jégkockát a mélyedésbe, és hagyjuk elolvadni. Száradás után egy erős szálú kefével keféljük ki, hogy a szálak új életre keljenek. A nyom megelőzése érdekében tegyünk filcet a bútorok lábára.

    Rozsdafolt eltávolítása

    A citromlé valóban csodát művel: ha rácsöpögteted a rozsdafoltos ruhára, szinte pillanatok alatt eltűnik. Makacsabbakat érdemes egy időre beáztatni.

    Befagyott ablaküveg

    Ha az út menti jég felolvad a sótól, az ablaküvegnek sincs mese. Egy liter vízhez tegyünk 10 dkg sót, majd mossuk le vele az ablakot. Ez garantáltan nem teszi tönkre a csizmánkat. :)
    Ha az ablaküveg szoba felé eső oldalát alkohol és glicerin keverékével (3 dl vízhez 6 dl alkohol, 4 evőkanál glicerin) bedörzsöljük, megelőzhetjük a bajt. Kemény fagyok idején érdemes sűrűbben megismételni, hogy biztos hasson.

    Vörösréz tárgyak megóvása, tisztítása

    Elszíneződött, oxidálódott vörösréz tárgyaink leginkább a sós ecettől derülnek jókedvre lesznek újra szépek. 
    Nagyobb edénynél érdemes az alábbi mixszel dolgozni:
    - korpa
    - ecet
    - só.
    A pépet keverjük ki, majd dörzsöljük át vele az edényt. A korpának köszönhetően nem esik rajta karcolás, mégis jó alapot ad a dörzsöléshez. Ne feledjük bő vízzel kiöblíteni, a végén pedig puha ronggyal fényesre törölni.

    Bármennyire is csábító, NE használjunk csiszolóvásznat, súrolóport és fém súrolókefét, mert apró karcok keletkeznek az edényen.

    Összeragadt üvegpoharak szétválasztása

    Kevés ember van, aki nálam jobban utál mosogatni, az alábbi probléma pedig kis figyelemmel megszüntethető.
    Sem mosogatáskor, sem utána nem szabad egymásba csúsztatni az üvegpoharakat, még helytakarékosság céljából sem, mert súlyuknál fogva egymásba ragadnak.
    Ha már megvan a baj, tegyük a következőt:
    - Vegyünk mély levegőt, ne erőltessük őket, mert megrepedhetnek!
    - A felső pohárba töltsünk hideg vizet, az alsót állítsuk melegbe. Ha mindegyik pohár meleg, mert pl. épp mosogattunk, előbb hagyjuk kihűlni őket.
    - Ha egész "pohártorony" ragadt össze, ismételjük a műveletet: a felsőbe mindig hideg vizet tegyünk, az alsót mindig melegbe állítsuk... egy idő múlva, kis türelemmel szétválnak majd. :)

    A fekete bársony legyen fekete...

    Régen fekete volt, most szürke, így kopottnak hat?
    A kissé megszürkült fekete bársony színe felfrissül, ha félbevágott vöröshagymával - szálirányban - átdörzsöljük. Persze, ezután ki kell tenni szellőzni, hogy a kéretlen hagymaszag elillanjon. A bársonyra tapadt apró szöszöket könnyen lekefélhetjük, ha a ruhakefére ráhúzunk egy régi nylonharisnyát.

    Ha kemény a gyapjú

    Ha merev, durva a gyapjúruhánk, áztassuk be langyos, samponos vízbe, hogy visszanyerje rugalmasságát! Fontos, hogy vízszintesen kiterítve szárítsuk meg. A siker nem marad el!
    A rég nem használt gyapjú nadrágok, szoknyák anyagát újjávarázsolhatjuk, ha finom mosószerrel, kézzel (vagy az automata mosógép gyapjúprogramján) mossuk a ruhadarabot, többször öblítjük, majd az utolsó öblítővízbe egy előre elkészített oldatot öntünk. Egy kávéskanál zselatint oldjunk fel, hagyjuk állni, majd másnap egy gézdarabon szűrjük az öblítővízbe.

    Krómozott mosogató tisztítása

    Még a leggondosabb tisztítás ellenére is eljutunk arra a szintre, amikor már nem szívesen nézünk rá a krómozott mosogatótálcánkra. Félbevágott citrommal, ecettel és - súlyos esetben - alkohollal essünk neki, hogy visszanyerje régi fényét! (Az egyik legmegdöbbentőbb, hogy hiába minden drága és modern tisztítószer, még mindig ezek a legjobbak, és ezt a mosogató állapota tükrözi majd.)

    Zománcedények fényesítése

    A csodaszer - mint oly sokszor - a zománcedények fényesítésénél is a só. Gondoltad volna, hogy ennyi mindenre jó?

    Üvegedény alternatív tisztítása

    Ha a kedvenc mosogatószered cserben hagyott, dörzsöld át az üvegedényt sütőporral, majd öblítsd ki ecetes vízben! Különösen ajánlott befőttek eltevése idején.

    Műanyag edények tisztítása

    Elszíneződött és/vagy rossz szagú műanyag edények megmentője az ecet, a félbevágott citrom és a kávézacc (utóbbival serényen dörzsöljük át az edények falát).

    Odaégett edény?

    Ha már megtörtént a baj, az edények odaégett alját sózzuk be, majd hagyjuk állni. Ezután hirtelen forraljuk fel a vizet, majd öblítsük ki. Sokkal könnyebb lesz tisztítani.

    Palackok tisztítása

    Szűk nyakú palackok, vázák tisztításakor, ha az üvegmosó kefe cserben hagy, töltsük meg őket egy kis rizzsel, ecettel és vízzel, majd dugjuk be a szájukat, és rázzuk össze. Miután kiöblítjük, valódi csodában lesz részünk.

    Kristályváza tisztítása

    A kristályváza újra az asztal dísze lesz, ha ecet, kávézacc és víz elegyével töltjük meg, és állni hagyjuk. Utána tiszta vízzel öblítsük ki. :)

    Alumínium edény tisztítása

    Az alumíniumból készült edényeket, kaspókat félbevágott citrommal vagy paradicsommal tisztítsuk meg. Mivel hajlamos a vízkövesedésre, ajánlatos bizonyos időközönként ecetes vízben áztatni. Lúgos szereket ne használjunk, mert tönkreteszi a fémet. Ha az alumínium már fekete, főzzünk benne friss almahéjat, és a külsejét is dörgöljük át az almahéj forró főzetével.

    Viaszfoltok eltávolítása

    Ünnepek alkalmával sokszor szembesülünk vele: jobb esetben "csak" az asztalterítő lesz viaszfoltos, máskor viszont a saját ruhánk is (pl. szülinapi gyertya elfújásának melléktermékeként a szó szoros értelmében megpecsételődik egy-két blúz sorsa.).

    Semmi baj! Ami olvadt állapotban rákerült, az olvadt állapotban is fog lekerülni róla. :)

    Végy egy felmelegített vasalót, nedvszívó papírt (pl. Szilvia törlőkendőt), és a papíron keresztül kezdd el vasalni a ruhát! Egy idő múlva a zsíros viaszpacni a papírra kerül. A maradék viaszt (ha van) foltbenzinnel törölgesd le!

    Filctoll eltávolítása ruhából

    Igazi rémálom: matatsz a tollal, miközben gesztikulálsz, és hoppá, máris összekented a ruhádat! Előfordul, hogy beleülsz, nem teszed vissza a kupakot, kifolyik... folytassam?

    Nyugi, nagy valószínűséggel vízbázisú tollal játszottál, azt a foltot pedig relatíve könnyű kivenni a ruhából - csak némi 20%-os ecet kell hozzá. Vegyél egy műanyag tálkát, helyezd bele az anyag problémás részét, és önts rá 3 dl ecetet! Hagyd állni éjszakára, a hatás nem marad el.

    Céklafolt

    Ha lecékláztad magad, rögtön áztasd hideg vízbe a ruhát!

    Ezután ecettel, illetve citromsavval szabadulhatsz meg a folttól. (Citromsavat befőzések idején lehet nagyobb tételben kapni hipermarketekben, az 5 dekás papírzacskós kiszerelés ugyanis elég drága háztartási célokra.)

    Sörfolt tisztítása

    A  sörfoltra is igaz, hogy lényegesen könnyebb eltávolítani, mikor még nem száradt bele a ruhába. Csöpögtessünk ecetet a foltra, hagyjuk 1-2 percet rajta, majd áztassuk be vízbe (legjobb, ha ki is mossuk, persze).

    Folttisztítás - alapok

    Amikor valami rápettyen, lecsöppen, és megfogja, bepiszkolja a ruhádat, a legfontosabb, hogy minél előbb itasd fel a foltot, hogy minél kevesebb ivódjon bele az anyagba.

    Ne keseredj el még akkor sem, ha reménytelennek látod a helyzeted! Ne hibáztasd se magad, se mást... kész, foltos lett, megtörtént! Ezentúl a folttisztításra koncentrálj!
    Vedd le a ruhát (ha megteheted, persze :) ), áztasd hideg vízbe (a meleg csak ronthat a dolgon, vigyázz!).
    Színes anyagot ne kezdj el kapargatni, mert szép világos folt marad a helyén.
    NE tegyél rá hipót (jajcsakegypillanatra se!), mert az anyag színezékétől függően egy másodperc is elég, hogy kifehéredjen a folt.
    A folt természetétől függően nézz körül a blogon: szinte mindenre van megoldás!

    Hangyairtás alap- és felsőfokon

    A hangya nem szereti az erős és jellegzetes illatú fokhagymát, levendulát, zsályát; a fahéjat, citromkarikát. Ha mindezt a hangyák járataiba tesszük, nagyobb a siker, de nem végleges.

    Tartósabb megoldások:
    Ha egy kis sütőport feloldunk kevés vízben, és belemártunk egy kockacukrot, a hangyák beviszik a fészekbe, belakmároznak belőle, és a cukor a királynőt is likvidálja idővel.
    Ha 2-3 gyufa fejét oldjuk fel egy csepp vízben, és kockacukorba mártjuk, a hatás ugyanez. (Ezeknél a mutatványoknál kisgyerek vagy kisállat ne legyen jelen, hogy még véletlenül se egyenek az édességünkből!!!!)

    Zsírfolt kiszedése azonnal

    Amint megesik a csúfság, babahintőport kell szórni a pórul járt textilre, ez beszívja a felületen maradt zsírt. Ezután a ruhaszövetet zsírtalanítsuk benzinnel. Hagyjuk hatni, ha pedig elpárolgott, mossuk ki a ruhát. A módszer a szőnyeg nedves szennyeződéseire is jó, ugyancsak nedvszívó hatása miatt.
    Vékonyabb anyag, selyem esetén itt keresgélj!

    Vörösborfolt - kijön, ugye?

    Igen! Ha most történt a baj, szórj rá sót, hagyd állni rajta, és csak azután mosd ki - a folt nyomtalanul el fog tűnni!
    Makacsabb vörösborfoltot áztass nyers tejbe.
    Idültebb, beszáradt vörösborfoltnak (kárpiton, szőnyegen) szalmiákszesszel ess neki.

    Hűtő leengedése, tisztítása

    Leolvasztás után érdemes a hűtőt langyos, ecetes vízzel átmosni. A kellemetlen szagokat semlegesíti, és még fertőtlenít is. (Aki ezt a blogot olvassa, garantáltan falra mászott már a sok ecettől, pedig tisztításhoz, gomba és penész ellen, valamint fertőtlenítéshez az első számú fegyverünk!)

    Sószóróban ragadt só

    Sóznád az ételt, és a megkövesedett tömböt lesed a sószóró alján? Legközelebb tegyél bele egy fogpiszkálót, vagy pár rizsszemet, hogy felszívják a nedvességet! :)

    Rágógumi kiszedése ruhából - végső megoldás

    Hozzávalók: vasaló, itatóspapír (v. nedvszívó papír), víz.

    Ha a mélyhűtő nem válik be, a vegyszerezés pedig a ruha anyaga miatt nem ajánlatos, próbálkozz a meleg  vasalóval.
    Ó... szinte látom a felvont szemöldököket: ez megmakkant! Pedig nem. Egyszer, végső elkeseredettségemben ehhez folyamodtam, annak ellenére, hogy mindenki óva intett tőle. Jelentem, működik.

    1. Nedvesítsd be a ruhát!
    2. Tedd rá a papírt!
    3. A vasalóval először finoman, majd egyre erősebben simítsd végig a ruhát! Ha minden jól megy, a kicsapódó gőz nyomán ott lesz a folyékony rágógumi is - de nem a ruhán, hanem a papíron! :)

    A tiszta élő műszálat (poliésztert) egyáltalán ne, vagy csak kis hőfokon vasald!

    Gombás a törölköződ?

    A kérdés persze másképp merül fel: gombás a lábad? Hm. Mitől? Az izzadtságon túl a törölköződ is hibás lehet érte. Ha viszont megfogadod a tanácsokat, a kellemetlenség megszüntethető.

    1. Szellőztesd a fürdőszobát! A nedvességtől szép kis gombatenyészeted lesz.
    2. Szellőztesd, szárítsd a törölközőt! Miután megtörölköztél, a sok nedvesség átkerül Rólad a törölközőre. Ha beteríted a gőzös helyiségbe, nem fog kiszáradni (ez triviálisnak tűnik, de sajnos az ember lusta állat).
    3. Mosd át a törölközőidet ECETES vízzel (tudod, a 20%-ossal)! Az ecet a gomba ádáz ellensége.
    4. Tedd a törölközőt a mélyhűtőbe, és garantáltan minden élővilág kipusztul belőle. Fontos: utána hagyd szellős helyen száradni.
    5. Ha csak teheted, napsütésben szárítsd a törölközőket - ez is fertőtlenít.
    6. Vigyázz a higiéniára (hm, ezt kellett volna elsőként írnom). Legyen külön törölköző az arcodnak, egy a lábadnak, és egy az intim helyeknek, így még véletlenül sem kerülnek rossz helyre a dolgok. :)

    Ha már gombás a lábad, és megvan a baj, az alábbiak segíthetnek:
    -Canesten (nekem ez vált be)
    -almaecetes/sima ecetes meleg lábfürdő
    -borsmentás lábfürdő (drogériákban, gyógyszertárban kapható kimérve, gyulladáscsökkentő, frissítő hatása pótolhatatlan)
    - a legfontosabb: pamutzokni, természetes anyagból készült lábbeli, megfelelő öltözködés stb.

    Kárpit tisztítása

    A foltok is többfélék, ahogy maga a kárpit is. Van a reménytelenül beszennyeződött fajta, a pecsétes fajta (étlappal tarkítva), a dohos, és van az "egyenszürke", valaha fehér kárpit.

    Első körben az Ultrát és a szódabikarbónát ajánlom, főleg világos kárpithoz: forralj vizet, bele e két szert (ne sajnáld a mennyiséget!), vidd fel a kényes helyekre, dörzsöld, hagyd hatni...
    Ha nem segít, küldj utánuk folttisztító szappant... oké, a Vanish a legjobb... (Tényleg? Nem fizetnek a reklámért, tehát azt mondom, próbálj bármilyet).
    Harmadik körben jöhet az ablakmosó... Nagymamám óta tudom, hogy nemcsak ablakot, hanem bútort, csempét és foltot is tisztít ám. Ráadásul jó belőle az olcsó, 300 forintos is.

    S ha még mindig nem nyertél: só és ecet. Ecet és só. Csodákat tesz, hidd el! :)
    Ecetből saját érdekedben 20%-osat vegyél háztartási - tisztítási - célokra. A tömény mindig jobban hat.
    Sok sikert!


    Gyógyító ecet

    Az almaecetes fogyókúrát nagyobb zabálások után szokták javasolni, amikor több szempontból is megpróbálunk visszakerülni a régi formánkba... tehát három deci vízhez egy teáskanál almaecetet teszünk, és ezt isszuk meg ahelyett, hogy lenyomnánk még egyet a nagyi bejglijéből. A diétán túl - melyet pár napnál tovább nem szabad alkalmazni - az almaecet emésztéskönnyítő hatását hangsúlyoznám.... házi készítéséről pedig itt olvashatsz.