Kakukkfű

  • A szemfülesebbek tavasztól őszig szedhetnek a réteken kakukkfüvet (az utcánkban is megterem az egyik elhagyatott ház előtt), előrelátóbbak otthonra is telepíthetnek egy-két tövet. Virágzáskor több méteres körzetben illatozik, összetéveszthetetlenül. Érdemes virágját és levelét egyaránt szedni, mert mindkettő ízletes. Pár nap szárítás után morzsold le a száráról, mert azt nem túl jó dolog megenni.

  • Majorannával, babérlevéllel, rozmaringgal párosítható, pikáns ételek, levesek elmaradhatatlan fűszere.

  • Kiemeli az ételek ízét, de csak mértékkel alkalmazd, mert túladagolva megkeserítheti az összhatást. Ugyancsak ezért érdemes a sütés utolsó harmadában fűszerezni vele az ételt.

  • Emésztéskönnyítő hatása miatt a nehezen emészthető ételek fűszerezésével két legyet üthetsz egy csapásra. :)