Kakukkfű
A szemfülesebbek tavasztól őszig szedhetnek a réteken kakukkfüvet (az utcánkban is megterem az egyik elhagyatott ház előtt), előrelátóbbak otthonra is telepíthetnek egy-két tövet. Virágzáskor több méteres körzetben illatozik, összetéveszthetetlenül. Érdemes virágját és levelét egyaránt szedni, mert mindkettő ízletes. Pár nap szárítás után morzsold le a száráról, mert azt nem túl jó dolog megenni.
Majorannával, babérlevéllel, rozmaringgal párosítható, pikáns ételek, levesek elmaradhatatlan fűszere.
Kiemeli az ételek ízét, de csak mértékkel alkalmazd, mert túladagolva megkeserítheti az összhatást. Ugyancsak ezért érdemes a sütés utolsó harmadában fűszerezni vele az ételt.
Emésztéskönnyítő hatása miatt a nehezen emészthető ételek fűszerezésével két legyet üthetsz egy csapásra. :)